Visualisering

Digital fotorealism utmanar verkligheten

By augusti 27, 2021oktober 29th, 2021No Comments

Med 3D-program som erbjuder avancerad material- och ljussättning kan bilder som är svåra att skilja från verklighet skapas digitalt. Fördelarna gör att allt fler företag väljer denna teknik istället för foton för att visualisera sina produkter.

Fotorealism från 3D är en teknik som funnits en längre tid, men som nu växer kraftigt bland produkttillverkande företag.
– Efterfrågan har verkligen exploderat. Och fördelarna med tekniken är många, säger Kristoffer Wallgren på Autotech.

3D – en värld av möjligheter

– 3D kommer ofta in i diskussionerna när en kund vill visualisera en produkt på ett sätt som kan vara komplicerat eller kostsamt att åstadkomma med vanligt foto. Till exempel att visa produkten i genomskärning eller i miljöer som inte existerar eller som är svårarrangerade. Tekniken ger även möjlighet att visualisera en produkt i prototypstadiet.

Sparar tid och pengar

– I de flesta fall är fotorealism från 3D effektivare än att fotografera produkterna i en fotostudio. Fotografering kräver dessutom att alla produkter, i rätta kulörer och utföranden, finns fysiskt tillgängliga där fotograferingen ska utföras.

Cylinda är en av Autotechs kunder som valt att visualisera sina produkter med 3D-teknik. Det sparar dem tid och pengar och ger ett tilltalande resultat som kan likställas med foto.

Bilderna skapas från en virtuell studio med materialbibliotek och i vissa fall fördefinierade kamerapositioner. För att skapa en produktbild så importeras en 3D-Cad modell. Den tilldelas sedan material, det vill säga färger, metaller, ytbehandlingar med mera. Bildgenereringen är delvis automatiserad. Det räcker ofta med ett knapptryck för att sedan generera produktbilder från de valda kamerapositionerna.

Quicke erbjuder hundratalet olika tillbehör för frontlastare och produktfloran blir allt större.

Miljö och sammanhang

Ett annat företag som också använder sig av fotorealistisk-3D är Franke Futurum, som tillverkar och säljer produkter för köksventilation.
– En stor fördel är att produkterna kan infogas i olika miljöer. Ofta skräddarsys hemmiljön så att den tilltalar målgruppen som man vill nå med den aktuella produkten.

Tre fördelar med att använda sig av 3D-visualisering

  • Sparar tid och pengar
    Du slipper arrangera i studio eller i miljö. Du behöver inte heller lagerhålla alla produkter som du vill visualisera.
  • Ger flexibilitet
    Du kan effektivt skapa bilder på en produkt i flera utföranden, från olika perspektiv eller i olika miljöer.
  • Förklarar funktioner och tekniska lösningar
    Du kan skapa genomskärningar som gör det möjligt att visa detaljer eller funktioner som är dolda i konstruktionen.