E-learning

E-learning är lärande genom digitala kurser på webben. E-learning är i många fall ett bra alternativ till traditionell undervisning, och är idag vanligt bland de flesta större företag och organisationer. Här kan du läsa mer om e-learning, e-kurser och LMS (lärplattformar).

E-learning och e-kurs

E-learning är lärande som sker genom en digital utbildning man går på webben. Man kommer åt utbildningen i sin mobil, surfplatta eller dator.

Den digitala utbildningen kallas för en e-kurs. En e-kurs brukar bestå av flera lektioner. Ofta inleds e-kursen med en introduktion, varefter man klickar sig vidare genom de olika lektionerna. En e-kurs är lite som en bok, som man läser från början till slut, fast där text blandas med bilder, filmer och interaktiva aktiviteter.

E-learning och e-kurs - synonymer

Kärt barn har många namn.

E-learning står för electronic learning. På svenska kan man översätta e-learning till e-lärande eller digitalt lärande. Men oftast används dock det engelska begreppet e-learning även i Sverige.

En e-kurs kan ibland även kallas e-utbildning, webbutbildning, digital utbildning, eller modul. Oftast används kanske det härligt svengelska uttrycket ”en e-learning”.

E-learning brukar inte syfta på lärande som sker genom en distansutbildning på webben med en lärare, såsom en distansutbildning på en högskola.

E-learning på en webbplats

Om ert företag eller organisation har en webbplats är det enkelt att placera den färdiga e-kursen där. Det krävs inga speciella färdigheter för att ladda upp en e-kurs på en webbplats, jämfört med att sköta en webbplats i övrigt.

Deltagarna når sedan e-kursen genom att surfa in på rätt webbadress på mobilen, surfplattan eller datorn.

E-learning i ett LMS

Det går även att placera en e-kurs i ett LMS. LMS står för Learning Management System, eller lärplattform på svenska.

Man kommer till ett LMS genom att surfa in på rätt webbadress på mobilen, surfplattan eller datorn – precis som med en e-kurs som publicerats direkt på en webbplats. Skillnaden är att man sedan behöver logga in i LMS:et för att komma åt e-kurserna som finns där.

Ett LMS håller reda på vilka e-kurser du slutfört, eller hur långt du kommit i en e-kurs. En administratör kan även se detta, och därför passar ett LMS för företag eller organisationer som vill kunna hålla reda på hur det går för deltagarna. I ett LMS kan man även styra vilka som har tillgång till vilka e-kurser.

Vad Autotech gör

Hos oss på Autotech Teknikinformation finns digitala utbildningsproducenter som älskar att skapa e-kurser som gör inlärning så enkel den kan bli.

När vi samarbetar med dig blir du vår ämnesexpert, medan vi fokuserar på pedagogiken och e-kursproduktionen (även om det oftast slutar med ett oväntat engagemang i alltifrån hjulaxlar till GDPR).

Ibland finns det tänkta innehållet redan från början. Annars skapar vi det. Våra grafiker är fantastiska på att skapa bilder, animationer och andra visualiseringar som är både pedagogiska, tilltalande, och viktiga komplement för inlärningssprocessen.

Vi gör även andra former av digitala utbildningar, såsom filmer, webbinarier och poddar.

E-learning som företagssatsning

En e-kurs är inte bara en trevlig digital utbildning, utan en metod för att lära ut något betydelsefullt. Kanske är en e-kurs en del av en utbildningssatsning, eller en omstrukturering av företaget. Oavsett vilket, hjälper vi dig gärna längs hela vägen.

Fördelar med e-learning

Sparar tid – E-learning kan göras var som helst och när som helst.

Sparar pengar – Inga lokaler, luncher eller inhyrda utbildare.

Sparar på miljön – Inga resor, inhyrda experter eller utskrifter.

Fler deltagare – Ingen gräns för hur många som kan gå en e-kurs.

Alltid tillgänglig – En e-kurs finns alltid kvar.

Lätt att uppdatera – Lätt att ändra en e-kurs och distribuera den igen.

Individanpassat – En e-kurs kan göras i sin egen takt.

Högre inlärning – Många kunskapsområden når fram till deltagarna bättre med hjälp av funktionerna i en e-kurs jämfört med traditionell undervisning.

Exempel på e-kurser

Här är några exempel på e-kurser som Autotech har utformat. Klicka på knappen för att besöka utbildningarna!

Sveriges Kommuner och Regioner

Digital kompetensutveckling

Utbildning som ger ledare och förtroendevalda den kunskap som krävs för att leda utvecklingen framåt.

Testa!
Sida

Human Rights Based Approach

En utbildning om som riktar sig till chefer och medarbetare inom svenskt utvecklingssamarbete.

Testa!

Några av våra kunder

Vill du veta mer? Fråga Stefan eller Frida!

Stefan Ferm

Team Lead – Instructional Design
+46 (0)10 – 492 43 30
[email protected]

Frida Marklund

Team Lead – Instructional Design
+46 (0)10 – 492 43 38
[email protected]